Kennisbank Gelijke kansen in de klas

Kennisbank ‘Klassen’

Op 5 oktober 2021 is de Klassen Kennisbank gelanceerd. Via de kennisbank kunnen per thema videofragmenten uit de serie Klassen bekeken worden gekoppeld aan wetenschappelijke achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden.

In de Kennisbank vinden onderwijsprofessionals (wetenschappelijke) informatie rondom een aantal thema’s die te maken hebben met kansengelijkheid. Voor elk thema is in kaart gebracht: wat speelt er, wat is de rol van het onderwijs en wat zijn oplossingsrichtingen; wat kunt u als individu of met uw schoolteam samen doen? De Kennisbank is ontwikkeld door de makers van de documentaireserie Klassen, in samenwerking met wetenschappers, docenten en schoolleiders.

”In de serie Klassen maak je door de ogen van kinderen kennis met het veelkoppige monster dat kansenongelijkheid is. Er komen allerlei thema’s naar voren zoals verwachtingen, ouderbetrokkenheid maar ook taalachterstanden en de invloed van de straatcultuur. Het ene thema wordt expliciet benoemd, terwijl het andere meer op de achtergrond een rol speelt. Het bijzondere aan de serie is dat een abstract probleem zoals kansenongelijkheid opeens echt wordt. Je wordt meegenomen in de wereld van kinderen en op die manier leer je alle facetten van kansenongelijkheid kennen.”

Lees meer