Internationale Roma Dag op 8 april 2021

Image

Internationale Roma Dag op 8 april

Op 8 april was het Internationale Roma Dag (International Romani Day). De ‘Wereld Roma Dag’ is een van de weinige vieringen die de Roma-bevolking heeft. Op 8 april 1971 vond in London het Internationale Romani Congres plaats. Dit was niet het eerste congres, maar vanaf die datum kwam er regelmaat. De belangrijkste doelen van de congressen waren het bereiken van een standaardisatie van het Romani als taal, de verbetering van burgerrechten en onderwijs.

Tijdens het allereerste congres in 1933 werd de ontworpen vlag van de Roma officieel erkend en werd het lied Djelem, Djelem uitgeroepen tot volkslied van de Roma. De vlag bestaat uit de kleuren blauw en groen die de hemel en aarde vertegenwoordigen.

CPOE viert Internationale Roma Dag 2021 online

In 2021 is het precies 50 jaar geleden dat vertegenwoordigers van zigeunergroepen voor het eerst samenkwamen op een internationaal congres (op 8 april 1971). Het CPOE heeft aandacht gegeven aan dit Roma-jubileum, en ook aan de nog altijd benarde situatie van de Roma in deze tijd via een online bijeenkomst op 9 april m.m.v. internationale gasten.
Een van de sprekers was Larisa Lacatus. Ze woont in Zweden, is zelf Roma en heeft in Roemenië gewoond. Ze heeft ervaring in het meewerken aan inclusie, onder meer in het versterken van de capaciteit van lokale autoriteiten.

Ze gaf aan dat het van belang is om zowel in de persoonlijke ontwikkeling als de ontwikkeling van de gemeenschap te investeren.

Je kunt alleen tot bloei van je persoonlijke ontwikkeling komen als er een actieve betrokkenheid mogelijk is. Daarvoor moet er voorzien zijn in de vervulling van de basisbehoeftes. Bij veel Roma vraagt dat eerst aandacht.

Pas als aan de basisbehoeftes als voedsel, woning, veiligheid e.d. is voldaan is er ruimte om te investeren in de psychologische basisbehoeftes als het opbouwen van relaties, vriendschap. Pas daarna kan er samen gewerkt worden aan inclusie. Er wordt regelmatig verwacht vanuit professionals dat er al een actieve betrokkenheid is vanuit Roma, terwijl in die behoeften nog niet voorzien is. Vrijwillige deelname aan trajecten is belangrijk, het werkt niet als een externe met een oplossing komt. Bekijk hoe je ze kunt empoweren / versterken.

Er zijn volgens Larissa 10 Basisvoorwaarden om tot Inclusie van Roma te komen.

 

Ook interessant