Herdenkingsbijeenkomsten Roma en Sinti

Herdenkingen Roma en Sinti

Tijdens verschillende bevrijdingsevenementen waren er speciale herdenkingen voor gedeporteerde en overleden Roma en Sinti. In Helmond is op 25 september een herdenkingsmonument onthuld samen met de familie Hanstein op de plek waar hun familie op 14 mei 1944 werd opgepakt. Hun verhaal is opgetekend door Jolanda Bakker.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zijn een plaquette en struikelstenen onthuld ter nagedachtenis. De verhalen achter de struikelstenen zijn beschreven in de publicatie ‘Niet vergeten… struikelstenen in Helmond’.

Omroep Brabant maakte een kort filmportret

In ’s-Hertogenbosch werd op 14 oktober een herdenkingsbijeenkomst gehouden en een plaquette onthuld met de namen van de Bossche Sinti slachtoffers door de heren Winterstein en Grünholz . De plaquette zal waarschijnlijk in november in de buurt van station Den Bosch een plekje krijgen.

Tijdens deze bijeenkomsten is ook het boek gepresenteerd. O Lungo Drom, De Lange weg. Een reizende tentoonstelling in woord en beeld’. waarin veel informatie uit de tentoonstelling is opgenomen. Dit boek is verkrijgbaar voor 10 euro via info@olungodrom.nl